Zlodejov v Česku zrejme desí metanolova mora, kradnú menej alkoholu

29.11.2012 Celý región

Praha 29. novembra (TASR) - Zlodeji tvrdého alkoholu sa vytrácajú zo supermarketov v Českej republike. Krádeží tam ubúda najmä vďaka prísnejšiemu stráženiu. Dôvodom však môže byť aj metanolová hrozba, ktorá odrádza zlodejov i priekupníkov. V Česku zomrelo po otrave jedovatými pančovanými liehovinami už 37 ľudí, píše spravodajský server iDNES.cz.

"Tento rok na jeseň sme vo veľkých obchodoch nezasahovali ani pri jednej krádeži tvrdého alkoholu. Vlani sme vychádzali k dvom aj k trom mesačne," uviedol veliteľ mestskej polície v Trutnove v kraji Hradec Králové na severovýchode Čiech. "Nedá sa vylúčiť, že zlodeji sa boja otravy metanolom," dodal policajný veliteľ.

Jeseň a zima v minulých rokoch vždy priali krádežiam tvrdého alkoholu. Za sychravého počasia a v mrazoch sa snažia získať niečo na zahriatie najmä bezdomovci, konštatuje internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

V Liberci na severe Čiech vychádza mestská polícia túto jeseň zasahovať do obchodov menej než vlani. Polícia si síce samostatnú štatistiku nerobí, ale má prehľad o celkovom počte krádeží. "Od polovice septembra do 26. novembra sa ich stalo okolo 200, čo je takmer o 30 percent menej než v rovnakom období minulého roka," dodal hovorkyňa libereckých strážnikov.

Úbytok krádeží potvrdzuje obchodný reťazec Globus. Podľa hovorcu spoločnosti sa o pokles krádeží zaslúžili predovšetkým ochranné prvky vo veľkopredajniach potravín. "Nemyslíme si, že dôvodom je metanolová aféra," dodal hovorca.

Aj ďalšie reťazce zaznamenali tento rok menej krádeží. Regály s tvrdým alkoholom však nie sú v supermarketoch hlavným cieľom zlodejov. Ľudia kradnú oveľa viac potraviny a drogériu. "Väčšinou ide o stále rovnakých páchateľov. Ich príjmy im už na uživenie nestačia," cituje iDNES.cz policajného veliteľa v meste Nový Bor v Libereckom kraji.

Zlodeji používajú pri krádežiach v supermarketoch rôzne triky. Na jeseň a v zime sa pokúšajú tovar prepašovať z obchodu pod kabátmi alebo bundami. Von sa ho snažia dostať aj v nákupných vozíkoch. Pod niekoľko rozmerných balíkov s toaletným papierom položia napríklad fľašu drahej liehoviny alebo balenie jogurtov. Na pás pri pokladni však vyložia len jeden z balíkov a ostatné nechajú nad ukradnutým tovarom. Ak ich ochranka prichytí, často sa vyhovárajú, že svoju korisť v nákupnom vozíku zabudli, opisuje český spravodajský portál.
 

Vyberte región